Samo 15 posto majki u BiH doji

Sedmica dojenja, koja se širom svijeta obilježava od 1. do 7. augusta, početkom oktobra obilježava se i u Sarajevu s ciljem promovisanja važnosti pružanja podrške mladim majkama, važnosti dojenja i njegove prednosti za zdravlje majke, javlja Anadolu Agency (AA).

Doktorica Aida Filipović-Hadžiomeragić iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH izjavila je da je riječ o kampanji kojom se još jednom pokušava podići svijest majki, roditelja, zdravstvenih radnika o važnosti i potrebi dojenja.

“I da se stimuliše prakticiranje dojenja jer, nažalost, imamo porazne podatke iz populacionih istraživanja, urađenih ne samo na federalnom nego i na državnom nivou, koji govore da se isključivo dojenje, koje je jedini pravilan način ishrane djeteta u prvih šest mjeseci, prakticira u 15 posto slučajeva majki, a cilj je da to bude 100 posto”, istakla je Filipović-Hadžiomeragić.

Sedmica dojenja je, prema njenim riječima, posvećena zajedničkim naporima da se osnaži dojenje jer je ono povezano, ne samo sa zdravljem i dobrobiti svakog djeteta i majke nego i sa opštim napretkom društva.

Sabaha Dračić, doktorica u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, pojasnila je da ovogodišnja sedmica dojenja kao i prošlogodišnja vezana je za postizanje globalnih ciljeva održivog razvoja koji su usvojeni na Samitu o održivom razvoju UN-a 25. septembra 2015. godine.

Tada je, prema njenim riječima, definisano 17 ciljeva, a smatra se da je dojenje jedna od ključnih komponenti održivog razvoja.

“Prije svega, za smanjenje siromaštva, gladi, smanjenje jaza između bogatih i siromašnih kao i za bolju produktivnost i veći privredni rast i razvoj. Kroz sve ove ciljeve provlači se dojenje”, pojasnila je Dračić.

Preporuka je da se beba doji isključivo prvih šest mjeseci, a nastavlja se sa dojenjem do dvije godine, pa čak i preko tog perioda, uz odgovarajuću nadohranu.

AA