Prihodi Konzuma u BiH manji za 60 posto

Mjesečni prihodi Konzuma BiH smanjeni su za više od 60 posto u odnosu na period prije izbijanja krize u ovoj kompaniji.

Prihodi Konzuma BiH u novembru 2017. iznosili su oko 27 miliona KM, dok su prosječni mjesečni prihodi u 2015. iznosili 71 milion KM.

Naime, danas je hrvatsko ministarstvo gospodarstva objavilo novi izvještaj o poslovanju Agrokora, u koji su uključeni i podaci za kompanije u BiH.

Prema tom izvještaju, Konzum BiH je u prvih 11 mjeseci imao ukupne prihode od 1.859 miliona kuna (oko 480 miliona KM). U dokumentu se ne navodi koliko je prihoda ostvareno u novembru, ali se do tog podatka lako može doći ako se uporede posljednja dva mjesečna izvještaja.

Naime, prema prethodnom izvještaju, Konzum BiH je u prvih deset mjeseci 2017. imao prihode od 1.753 miliona kuna, pa nije teško izračunati da su prihodi u novembru iznosili 106 miliona kuna, odnosno oko 27 miliona KM.

Naravno, do ovog pada je moralo doći zbog povratka Mercatora, koji je preuzeo 83 Konzumove radnje u BiH, uključujući najveće tržne centre. No, to nije jedini razlog.

– Pad prihoda u novembru najvećim je dijelom prouzrokovan nedovoljnom zalihom u prodavnicama, koja je 25 posto ispod potrebne razine tokom oktobra i novembra, što je posljedica neisporuka nekih dobavljača, navodi se u danas objavljenom izvještaju.

Dalje se dodaje da je ostvarena ukupna marža ispod očekivanja uslijed promjene strukture prometa (nedovoljno robe s većom maržom), pojačanih cjenovnih aktivnosti i smanjenog van fakturnog prihoda (ulaz robe ispod očekivanja i dio dobavljača osporava isplate rabata).

– Oporavak isporuka i prometa ide nešto sporije od očekivanog te je još uvijek prisutna ograničena ili loša suradnja s desetak dobavljača, stoji u izvještaju.

Konzum BiH je u 11 mjeseci imao gubitak prije amortizacije i poreza od 93 miliona kuna (oko 24 miliona KM), što znači da je samo u novembru gubitak bio 14 miliona kuna (oko 3,5 miliona KM).

Biznis Info