Penzioneri iz FBiH u septembru izlaze na proteste

Za penzionere u Federaciji BiH neprihvatljiv je zaključak Vlade FBiH da nema sredstava da svim penzionerima budu povećane penzija, koje nisu povećavane četiri godine, zbog čega ostaju pri odluci da u septembru izađu na proteste, izjavio je Srni predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa.

“Sa razočarenjem smo primili vijest da nema sredstava za povećanje penzija svim penzinerima u FBiH za 10 odsto”, rekao je Rapa.

On je naglasio da 275.000 penzionera u FBiH živi od penzije koja iznosi 326 KM, a kada odbiju troškove stanovanja i sve dažbine država, ostane im dvije do tri marke dnevno.

“To je zaista malo. Tražimo da se tim penzionerima povećaju penziju za marku dnevno. To Vlada nije mogla prihvatiti”, istakao je Rapa.

Rapa je dodao da za sve drugo ima para u FBiH, a da za penzionere nema zbog čega Savez penzionera ostaje pri zaključku da izađu na proteste u Sarajevu, najvjerovatnije 14. septembra.

“Još razmišljamo da li na proteste da se okupimo pred zgradom Vlade ili Parlamenta FBiH. S obzirom na današnji stav Vlade, najvjerovatnije ćemo se okupiti isred njihove zgrade. Odstupanja nema”, poručio je Rapa.

Vlada Federacije BiH je danas na Sjednici u Sarajevu, nakon analize informacije Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, zaključila da ne postoje finansijske mogućnosti za povećanje svih penzija za 10 odsto.

Vlada je zaključila da će kroz novi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju razmotriti mogućnost rješenja kojim bi za 10 odsto bile povećane penzije ostvarene do 1998. godine, a penzije ostvarene od 1998. do 2007. godine, kao i ostale, u skladu s finansijskim mogućnostima Federacije BiH.

Fokus.ba