Nikšić: SDP potpuno spreman izlazi na izbore

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine potpuno spremna izlazi na lokalne izbore 2. oktobra. Na pragu je dobrog rezultata, “ali da bi se on ostvario, moramo učiniti sve da osiguramo što veći izlazak naših birača u nedjelju”, izjavio je danas na završnoj pres-konferenciji uoči nedjeljnih lokalnih izbora u BiH predsjednik te stranke Nermin Nikšić.

Rekao je da će u nekoliko općina odlučivati mala razlika, svega nekoliko glasova, zbog čega je također, po njegovim riječima, važno da birači glasaju u što većem broju.

Građani će imati priliku da biraju između SDP-ove vizije Bosne i Hercegovine kao domovine za sve nas ili između podjele BiH, što nudi koalicija predvođena Strankom demokratske akcije, naveo je Nikšić.

SDP-ovi kandidati za načelnike i gradonačelnike su najbolji izbor za građane, poručio je i pozvao sve birače da u što većem broju izađu na izbore, osobito one koji se dvoume ili one što govore da nemaju za koga glasati.

Njihovo odustajanje je automatski ustupanje glasa onima koje bi željeli kazniti na izborima, poručio je predsjednik SDP-a.

Posebno je naglasio da njegova stranka ima 861 mladog kandidata na izbornim listama, što je više od 40 posto kandidiranih.

Ti ljudi su prvi put u politici, a na listama je također dosta kandidata, u svim sredinama, koji su odlučili da se politički angažiraju prvi put a nisu tako mladi, dodao je.

niksic_presica_sdp2

Od kandidiranih pojedinaca iz njegove stranke, predsjednik je posebno naveo ime Benjamina Isovića, vijećničkog kandidata u općini Centar u Sarajevu, kao i Dragana Stevanovića u istoj općini „koji je imao srca i hrabrosti stati u odbranu Vojne bolnice u Sarajevu od moćnika iz Stranke demokratske akcije, koji su tu željeli praviti hotele i zgradu Vlade“.

– Glas za SDP glas je protiv podjela BiH. S druge strane, svaki glas za bilo kojeg kandidata za načelnika ispred SDA – SBB, glas je za politiku Bakira Izetbegovića koji vodi BiH u podjelu na tri etničke državice, to je glas za treći entitet i glas za Dragana Čovića, to je glas za zatvaranje Vojne bolnice. Hoćemo li nagraditi politiku koja se otvoreno zalaže za podjele ili ćemo podržati SDP koji želi BiH za sve nas?“, riječi su Nermina Nikšića.

– Izetbegović je građanima ponudio Milorada Dodika, dok je Dodik građanima ponudio Bakira Izetbegovića – rekao je također predsjednik SDP-a.

Nikšić ističe da su SDP i kandidati programski ponudili borbu za više posla, bolje plaće, veće penzije, ljepše i sigurnije gradove, bolje škole, vrtiće, bolnice…, dok Izetbegovićeva SDA s koalicionim partnerima, kako je dodao, ne nudi ništa osim nacionalizma, straha i podjela.

Nikšić je, kaže, u proteklih 30 dana predizborne kampanje obišao cijelu Bosnu u Hercegovinu te sa saradnicima se družio i razgovarao s hiljadama ljudi.

Zaključio je da svi imaju iste probleme bez obzira na to gdje žive i kako se zovu. Nedostaje im posla, pravde, šanse i vizije za bolji život, a ne nacionalizma, straha i podjela, zaključio je.

SDP PRESS