Ko je državljanin BiH koji stoji iza pljačke stoljeća u Veneciji?

Hrvatska policija jučer je uhapsila četvoricu hrvatskih državljana – 60-godišnjaka, 43-godišnjaka i dvojicu 48-godišnjaka – osumnjičenih za krađu nakita milionske vrijednosti u januaru ove godine u Veneciji, saopštio je MUP Hrvatske.

Radi se o državljaninu BiH i Hrvatske Vinku Tomiću (60) te hrvatskim državljanima Želimiru Grbavecu (48), Zvonku Grgiću (43) i Vladimiru Đurkinu (48).

Kako se saznaje, policija je uhvatila i petog člana grupe, državljanina Srbije Gorana Perovića (54), dok se za šestim članom i dalje traga. Petorici uhapšenih danas je određen ekstradicijski pritvor

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palači na izložbi pod nazivom “Blaga mogula i maharadža”. Ukraden je par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milion dolara te broš od platine i rubina u vrijednosti od preko 2 miliona dolara.

Mozak pljačke bio je je 60-godišnji Vinko Tomić. Tomić je državljanin Hrvatske i BiH, a u međunarodnim policijskim krugovima povezuju ga s brojnim spektakularnim pljačkama širom svijeta – u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honoluluu, Švicarskoj i Monaku od kojih je svaka teška po nekoliko miliona dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švicarska, također zbog krađe nakita vrijednog 8 miliona švicarskih franaka.

Italijanska policija otkrila je na konferenciji za medije kako je Tomić razotkriven zahvaljujući fotografijama koje je objavljivao na Facebooku.

Naime, na tim fotografijama na ruci ima prsten koji odgovara prstenu kojeg je na ruci imao lopov iz Duždeve palače.

Index.hr