Kavazović: Ramazan je prilika za preporod naših duša

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović uputio je čestitku povodom mjeseca ramazana kazavši da je to prilika za preporod naših duša.

“Ramazan zbog događaja koji su se u njemu desili zauzima istaknuto mjesto u našem kalendaru. U tom odabranom mjesecu zrake Božijeg svjetla ogrijale su ljudsku dušu i srce, prosvijetlile razum i ukazale na put sreće i spasa. Potrebna nam je riječ Božja da progledamo, da u ljudima vidimo najbolje i da se s onima s kojim se ne slažemo nađemo zajedničku riječ”, kazao je reis Kavazović.

Dodao je da su se naši preci takmičili u dobru za vrijeme ramazana, te da imamo šansu da ponovo učinimo isto.

“Ramazan je za naše pretke bio mjesec u kojem su se natjecali u dobru, neka ponovo tako bude. Ne pozivajmo druge u dobro rječima, nego postupcima. Ramazan je prilika za preporod naših duša, ali i zajednica. Posteći mi postajemo svjesni svojih slabosti, ali i granica”.

Još je pozvao na brigu o migrantima.

“Pokažimo solidarnost u našim mahalama, zajednicama i društvu. Pozivam vas da preuzmemo odgovornost za migrante i izbjeglice kojih je sve više u našim gradovima i kasabama. Svima vama u domovini i iseljeništvu želim sretne ramazanske dane. Ramazan Šerif Mubarek Olsun”.

N1