Jusko: Bez dobrog zakona naplata RTV takse ne može biti riješena

Bez kvalitetnog zakona problem naplate RTV takse ne može biti riješen, rekao je ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Ismir Jusko tokom sastanka s predstavnicima Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Na sastanku je, između ostalog, razgovarano o Zakonu o javnom RTV sistemu, problemu stabilnog finansiranja javnih servisa i procesu digitalizacije, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Jusko je podsjetio da je državno Ministarstvo predložilo izmjene tog zakona 2015. godine, čime bi bio izmijenjen sistem naplate takse, te da, međutim, one nisu naišle na podršku.

“Bez kvalitetnog zakona problem naplate RTV takse ne može biti riješen. Ministarstvo će raditi na tome da javni RTV servisi imaju kontinuiranu kvalitetnu naplatu RTV takse”, naglasio je Jusko, dajući punu podršku Sindikatu u borbi za njihova prava.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Damir Smital je u svoje i uime sindikata ponudio saradnju Jusku i njegovom timu na izmjeni navedenog zakona.

“Prijedlog sindikata u vezi s izmjenom zakona tiče se izmjene definicije RTV takse koja predstavlja problem pri utuženju, odnosno kada RTV servisi žele naplatiti RTV taksu u sudskom procesu, zatim formiranja zajedničke službe za naplatu RTV takse, kao i planiranja sredstava u budžetu Bosne i Hercegovine za vraćanje duga Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU). Nadamo se što skorijem usvajanju izmjena zakona, s obzirom da finansiranje BHRT-a ovisi isključivo o ugovoru s Elektroprivredom BiH koji ističe krajem ove godine”, rekao je Smital, prenosi se u saopštenju Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Fena