Dodjela Oscara u znaku velike pogreške, “Mjesečine” i “La La Landa” (VIDEO)

Ovogodišnja dodjelu Oscara bila je svojevrsna poruka Hollywooda novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

To jest, to bismo mogli reći da se legendarni Warren Beatty u najnapetijem trenutku nije malo zbunio i proglasio pogrešnog pobjednika.

Naime, Beatty je na kraju dodjele učinio nezamislivo i proglasio pogrešnog pobjednika. Oscara za najbolji film osvojio je “Moonlight”, ali Beatty je pobrkao omotnice i pročitao pogrešnog pobjednika – “La La Land”.

To je izazvalo ovacije, a dotadašnje “pobjednike” koji su već počeli s govorima zahvale, uskoro su zamijenili pravi pobjednici.

Glumac je kasnije objasnio da je otvorio pogrešnu omotnicu, pročitao ime Emme Stone i greškom zaključio da je dobitnik Oscara “La La Land”.

Film “Mjesečina” u dramatičnom gotovo pozorišnom zapletu, proglašen je najboljim filmom pretekavši tako u toj utrci favorizirani “La La Land”, koji je na kraju večeri obilježene raznovrsnošću i politikom, osvojio šest Oscara od četrnaest nominacija.

Cijela ekipa filma već je bila na pozornici i producenti su počeli zahvaljivati, kad je ntko na pozornici rekao da je nagradu zapravo osvojio film “Mjesečina”. Jedan od producenata “La La Landa” rekao je kako mu je bila čast uručiti kipić, za koji je već vjerovao da je njegov, “prijateljima iz ‘Mjesečine'”.

“Svi vi koji mislite da za vas ne postoje ogledala, Akademija se brine o vama, mi se brinemo o vama i sljedeće četiri godine nećemo vas zaboraviti”, rekao je redatelj “Mjesečine” Barry Jenkins, koji je nagrađen Oscarom za najbolji prilagođeni scenarij.

Emma Stone dobila je nagradu za najbolju glumicu, a zvijezda filma “Manchester by the Sea” Casey Affleck proglašen je najboljim glumcem u noći u kojoj je američki predsjednik Donald Trump bio meta mnogobrojnih šala, za kraj sezone u obilježene oštrim kritikama njegove politike.

Za Stone je to bila druga nominacija nakon deset godina karijere, a za ulogu u filmu koji je posveta zlatnom dobu Hollywooda i filmovima Ginger Rogers i Freda Astairea, već je nagrađena Zlatnim globusom i cijelim nizom nagrada. U utrci za Oscara pretekla je Isabelle Huppert, Ruth Negga, Natalie Portman i Meryl Streep, kojoj je ovo bila dvadeseta nominacija.

“Svim nominiranima u ovoj kategoriji – Natalie, Isabelle, Meryl, Ruth, želim reći da ste sve posebne i da vam se divim više nego što mogu riječima izraziti. Bila je iznimna čast biti u vašem društvu”, rekla je Stone primajući nagradu.

Drama “Manchester by the Sea” još je jedan dobitnik ovogodišnjih dodjela – reditelj i scenarist Kenneth Lonergan dobio je Oscara za najbolji izvorni scenarij, a glavni glumac Casey Affleck pretekao je Denzela Washingtona, Andrewa Garfielda, Ryana Goslinga i Vigga Mortensena.

“Rado bih rekao nešto bolje i pametnije… jednostavno sam zapanjen da sam uopće uključen u ovo”, rekao je Affleck, kojemu je ovo bio prvi Oscar. Ulogom depresivnoga muškarca koji se odjednom, nakon bratove smrti, mora brinuti za nećaka tinejdžera, kažu kritičari, Affleck je napokon izišao iz sjene slavnoga starijega brata Bena kojega je i pozdravio u zahvali.

Prvoga Oscara osvojili su i sporedni glumci Viola Davis i Mahershala Ali za uloge u filmovima “Fences”, odnosno “Mjesečina”.

Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu Ali je dobio za ulogu dilera koji se počinje brinuti o dječaku u “Mjesečini”, intimističkoj drami o crnom mladiću, homoseksualcu, koji odrasta u siromaštvu.

Nakon dvije godine živih rasprava o nedostatku ravnopravnosti, Oscara je dobila i Viola Davis za ulogu prevarene žene u filmu “Fences” u kojemu glumi uz Denzela Washingtona koji je film i režirao.

Reditelj “La La Landa” Damien Chazelle u 32. godini postao je najmlađi reditelj koji je dobio tu nagradu.

“Ovo je jako velika čast i želio bih čestitati ostalim finalistima. Bio sam jako počašćen što sam se ove godine našao u vašem društvu”, rekao je mladi reditelj primajući zlatni kipić na pozornici Dolby Theatra u Los Angeles. “Hvala vam što ste tako sjajni reditelji, vi me inspirirate svaki dan”, dodao je Chazelle.

Nagrade za scenarije osvojili su filmovi posvećeni problemima odrastanja – “Mjesečina” za prilagođeni i “Manchester by the Sea” za izvorni scenarij.

Romantični mjuzikl “La La Land”, priča o glumici u usponu i jazz pijanistu u Los Angelesu, na kraju je dobio šest Oscara – za glavnu žensku ulogu, za režiju, za muziku, za najbolju pjesmu, za scenografiju i za filmsku fotografiju.

Iranski reditelj Asghar Farhadi, dobitnik Oscara za najbolji film na stranom jeziku, za film “Trgovački putnik” nije nazočio dodjeli u znak protesta protiv ograničenja ulaska u Sjedinjene Države koje je američki predsjednik Donald Trump nametnuo državljanima sedam većinski muslimanskih zemalja među kojima je i Iran.

I izjavi pročitanoj u njegovo ime Farhadi je istaknuo da nije htio doći u znak solidarnosti.

“Podjela svijeta na kategorije ‘SAD’ i ‘naši neprijatelji’ izaziva strah, varljivo opravdanje za agresiju i rat”, napisao je Farhadi u izjavi koju je pročitala inženjerka i astronautkinja rođena u Iranu Anusheh Ansari.

Tokom večeri Trump je bio predmet brojnih šala voditelja Jimmyja Kimmela koji mu je čak slao i tweetove.

“Ovaj prijenos gledaju uživo milioni Amerikanaca, i gledatelji diljem svijeta u više od 225 zemalja koje nas sada mrze, meni se čini da je to divno”, rekao je Kimmel ubrzo nakon početka troiposatnog prijenosa.

Priznajući da se ne snalazi najbolje u pokušaju da dodjelu Oscara iskoristi kao platformu za ujedinjenje podijeljene zemlje, Kimmel je pozvao gledatelje da se potrude i pomire pruživši ruku političkim protivnicima koje osobno poznaju te da imaju “pozitivan razgovor, ne kao liberali ili konzervativci, nego kao Amerikanci”.

“Kad bismo svi uspjeli u tome, ponovno bismo učinili Ameriku velikom”, rekao je aludirajući na Trumpov slogan iz kampanje.

Najbolji film: Moonlight

Najbolja glumica: Emma Stone, La La Land

Najbolji glumac: Casey Affleck, Manchester by the Sea

Najbolji reditelj: Damien Chazelle, La La Land

Najbolja sporedna glumica: Viola Davis, Fences

Najbolji sporedni glumac: Mahershala Ali, Moonlight

Najbolji strani film: The Salesman

Najbolji izvorni scenario: Kenneth Lonergan, Manchester by the Sea

Najbolji adaptirani scenario:Barry Jenkins, Moonlight

Najbolja šminka i frizure: Suicide Squad

Najbolja kostimografija: Fantastic Beasts

Najbolja izvorna pjesma: “City of Stars”, La La Land

Najbolja izvorna muzika: Justin Hurwitz, La La Land

Najbolji vizuelni efekti: The Jungle Book

Najbolji dokumentarni kratki film: The White Helmets

Najbolji dugometražni dokumentarni film: OJ: Made in America

Najbolja montaža filma: John Gilbert, Hacksaw Ridge

Najbolja montaža zvuka: Arrival

Najbolji produkcijski dizajn: La La Land

Najbolji kratki animirani film: Piper

Najbolji dugometražni animirani film: Zootopia

Najbolja kinematografija: Linus Sandgren, La La Land

Fokus.ba