Cijeli svijet 21. juna slavi Međunarodni dan joge: Sarajevo konačno dobija prvi studio lebdeće joge

Širom svijeta već se počelo sa obilježavanjem 4. Međunarodnog dana joge, koji se službeno slavi 21. juna, a koji su proglasile Ujedinjene nacije 11. decembra 2014. godine uz podršku 175 zemalja svijeta.

U cijelom svijetu milioni ljudi i ljubitelji joge taj dan slave okupljanjem i vježbanjem, a u prijestonici BiH dan prije, u srijedu 20. juna u 18 sati, bit će otvoren prvi studio lebdeće joge i antigravitacijskog fitnessa “FLY Yoga”.

Specifičnost ove vrste joge jeste vježbanje na tzv. ljuljački za jogu, koja je nastala početkom 21. stoljeća na Baliju, te se vrlo brzo uselila u centre za jogu i fitness širom svijeta. Svi ljubitelji joge, kojih je u našoj zemlji iz godine u godinu sve više, jedinstveno iskustvo lebdeće joge od srijede će moći doživjeti na adresi Behdžeta Mutevelića do broja 5 u sarajevskom naselju Grbavica.

Lebdeća joga, u svijetu poznata kao aerial yoga i antigravity fitness, je praksa inspirisana jogom koja kombinira i vježbe pilatesa i fitnessa, a poseban šarm joj daju elementi akrobacije i plesa.

– Lebdeća joga je odličan uvod za sve početnike, ali i osvježenje za sve one koji su već upućeni u ovu vrstu vježbe i meditacije. Trening traje sat i pol, a setom vježbi unaprijeđuje se fleksibilnost i snaga tijela, te smanjuje nivo stresa. Uz ugodnu i opuštajuću muziku radi se istezanje uz pomoć posebne rastezljive tkanine, ali i pleše, ljulja, izvode se akrobacije i inverzije kroz seriju joga pokreta, elemenata fitnessa i plesa. Kontrola disanja je dio svake vježbe, a kretanjem daha i pokreta u istom ritmu nastaje idealna simfonija pokreta koja na pojedinca blagotvorno djeluje fizički, psihički, mentalno i emocionalno. Ukoliko se odlučite za lebdeću jogu, vrlo brzo ćete osjetiti sve njene blagodeti – kaže Inesa Brajlović, certificirana trenerica aerial yoge i vlasnica studija “FLY Yoga”.