Bolić želi pomoći Čeliku

Čelik se već nekoliko sezona bori za goli život, ali čini nam se da situacija nikad nije bila dramatičnija nego ove sezone. Bez uprave, predsjednika, Skupštine, te navijača na tribinama, Zeničani su jako blizu sunovrata.

 Manjak vremena

Ni igrački kadar nije dovoljno dobar kako bi iznio teret igranja u Premijer ligi BiH, koja je smanjena na 12 timova, a Čelik je trenutno pretposljednji, sa istim brojem bodova kao posljednji Olimpik.
Uz to, i ne zna se ko je trenutno trener ovog kluba, s obzirom na to da je dogovor Nedima Jusufbegovića, koji je imao sa “nekim” iz kluba, prestao važiti, a samim tim ni igrači vjerovatno ne znaju kada će početi pripreme za narednu polusezonu, gdje će u četiri proljetna kola pokušati osvojiti što više bodova, kako bi u Ligi za opstanak protiv direktnih konkurenata mogli obezbijediti ostanak u eliti.
Navijači nisu u ljubavi sa klubom i već odavno ne bodre svoje ljubimce na domaćim utakmicama, što se sigurno odražava na njihove igre. Međutim, navijači imaju svoje uslove povratka na tribine, a to je “jedan član, jedan glas” i dok se to ne ispuni, Robijaši će i dalje marširati zeničkim ulicama i prolaziti pored stadiona, ali ne i ulaziti na njega.
Tračak nade da bi se situacija mogla normalizovati je sastanak navijača sa zeničkim gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem na kojem je bio prisutan i Eldin Vrače, zenički privrednik, koji je ujedno kandidat za predsjednika kluba.
Međutim, Vrače tvrdi kako bi on najradije na toj funkciji vidio nekog od bivših nogometaša Čelika, prije svih Elvira Bolića, s kojim je navodno već razgovarao o toj temi.
– Ja znam Eldina i to jako dobro, ali ne mislim da sam spreman da u ovom trrenutku preuzmem tako odgovornu funkciju kao što je predsjednička, priznaje nam Bolić, koji je zato spreman pomoći, ali na druge načine.
– Zaista nisam u mogućnosti da kao predsjednik budem dio Čelika, koji je moja ljubav i klub u kojem sam počeo karijeru. Međutim, postoje neke stvari koje jednostavno ne možemo zanemariti, tako da priča o mom angažmanu kao prvog čovjeka kluba zaista ne stoji.
Bolić trenutno živi na relaciji Sarajevo-Istanbul-Amerika i fizički je nemoguće da prihvati “velikodušnu” ponudu iz Zenice.
– Generalno, nisam čak ni upućen u cijelu priču kada je u pitanju Čelik. Želje su jedno, a mogućnosti su zaista drugačije, ali znam da je situacija loša i da treba pomoći. Na to sam spreman u skladu sa mogućnostima i vremenom koje imam na raspolaganju, ali nisam za uvlačenje u kompletnu priču. Totalno sam van svih dešavanja i trebalo bi jako mnogo vremena da se sve “pohvata”. Uz to, zbog obima privatnog posla, ne bih mogao biti adekvatno posvećen Čeliku, jer na toj poziciji treba neko ko će se posvetiti 100 posto rješavanju nagomilanih problema. To iziskuje jako mnogo energije, jako mnogo odricanja, ali i upućenosti u sve ono što se dešavalo i sve te razgovore koji su se vodili o Čeliku.

Treba se sve pretresti od dna, pa do danas, jer Zenica zaslužuje stabilnog premijerligaša. Ko zna, možda ova dešavanja budu početak nečega novog, neke ljepše priče, jer Zeničani su definitivno to zaslužili. Znam kako se voli Čelik i koliko i ne treba dopustiti da klub tavori na dnu, kaže Bolić i dodaje za kraj:

Vrače pravi izbor

– Dakle, ja sam spreman pomoći. Tu sam uvijek za Čelik, ali kao potpora nekom sposobnom čovjeku koji će klub dignuti na noge i ustabiliti ga. Zašto to ne bi bio Eldin Vrače, koji je itekako sposoban i zna sve šta se dešava. On živi u Zenici i najbolje poznaje situaciju, ali naravno da su mu vezane ruke ukoliko mu ne pomognu i navijači i grad i svi mi ostali. Moju potporu ima, ali se ja zaista ne bih upuštao u kandidaturu za predsjedničku stolicu samo zato što imam ime. Ne bih da budem tu jednom mjesečno, jer to klub kao što je Čelik ne zaslužuje, objasnio nam je nekadašnji reprezentativac naše zemlje, koji je već odavno van fudbalskih zbivanja u našoj zemlji.
Bavi se privatnim poslovima koji nemaju previše veze sa fudbalom, a sve su prilike da će tako i ostati. Uostalom, izbore treba poštovati, a Bolićev je život bez stresa od fudbala.

Oslobodjenje.ba