Ambasador BiH u Indoneziji Mehmed Halilović učestvovao u radu 11. Bali Demokratskog Foruma

Ambasador Bosne i Hercegovine u RepubliciIndoneziji Mehmed Halilović učestvovao je u radu 11.Bali Demokratskog Foruma koji je, na temuDemokratija za prosperitet, održan 6. i 7. decembra2018. godine u Kongresnom centru Nusa Dua naindonezijskom otoku Bali.

U radu 11. Bali Demokratskog Foruma učestvovaledelegacije iz 58 zemalja regije

Azija–Pacifik kao i 73 zemalje i 10 međunarodnihorganizacija u svojstvu posmatrača.

Forum je zvanično otvorila Ministrica vanjskih poslovaRepublike Indionezije, Nj.E. Retno L. P. Marsudi kojase u uvodnom govoru osvrnula na trenutno stanjedemokratije, aktuelne teškoće u razvoju i perspektivedaljeg napretka demokratskih procesa na globalnomplanu.

Doprinos Indonezije u promocinji pozitivnedemokratije može se vidjeti kroz organizaciju Bali Demokratskog Foruma. Godišnji forum olakšava dazemlje svijeta otvoreno mogu podijeliti iskustva o demokratskim praksama, bez obzira na to koje sudemokratske prakse najprikladnije rekla je ministricaRetno, dodajući da ne postoji demokratska zemlja kojanije ranjiva na neuspjehe i zbog toga se kontinuitetdemokracije mora održavati kroz uzajamno učenje iizgradnju snažne saradnje među demokratskimzemljama.

Pritisci na slobodu medija i širenje lažnih informacijasu izazovi sa kojima se moraju suočiti, čak i zemljepoznate kaoprvaci demokratije“.

Pad demokratije na globalnoj razini, prema Retno, uzrokovala je demokratija čije pogodnosti još nisudovoljno osjetili svi slojevi društva.

Demokratske institucije nisu uspjele osiguratisigurnost i prosperitet za sve ljude kao i zaštitupluralizma i raznolikosti, što je uzrok pada povjerenjajavnosti u demokratiju.

Indeks demokratije u Aziji pokazuje pozitivan razvojprema izvještaju objavljenom u The Economist Intelligence Unit.

Za razliku od Azije, situacija demokratije naglobalnom planu pokazuje drugačiju sliku. Demokratske vrijednosti su suočene s brojnimizazovima.

Demokratija u našoj regiji pozitivno se razvija s napretkom koji nadilazi druge regije u svijetu i zbogtoga, naša kolektivna dužnost je osigurati da se razvojem pozitivne demokratije u Aziji stimulišerazvoj demokratije i u drugim regijama, zaključila je Retno Marsudi na kraju svog uvodnog govora naforumu.

Na početku rada foruma, učesnicima se video porukomobratio i Generalni sekretar Organizacije UjedinjenihNacija, NJ.E. António Guterres, koji je naglasio značajove vrste okupljanja visokih zvaničnika zemalja svijetau cilju davanja doprinosa razvoju demokratije kaocivilizacijskog dostignuća koje nema alternativu.

U okviru foruma održane su dvije panel diskusije idvije generalne debate na kojima su izlagači bili šefovidržava ili vlada i ministri vanjskih poslova zemaljaregiona Azija-Pacifik kao i najeminentniji svjetskistučnjaci iz oblasti demokratije.

Rad 11. Bali Demokratskog Foruma završen je usvanjem zajedničke izjave šefova delegacija zemaljaučesnica.

Ambasador Bosne i Hercegovine u RepubliciIndoneziji Mehmed Halilović, je po završetku radaforuma izrazio svoje zadovoljstvo ukazanom prilikomda predstavlja Bosnu i Hercegovinu na ovomznačajnom skupu, naglasivši da je forum predstavljaoizuzetnu priliku za upoznavanje sa najnovijimtrendovima u razvoju demokratije na globalnom nivoui razmjenu iskustava sa predstavnicima zemalja kojesu, u odnosu na Bosnu i Hercegovinu koja se svrstavau grupumladih demokratija”, mnogo prije ušle u procese društvene demokratizacije.

 

Direktno.ba