Home » Dan policije ZDK: U Zenici otvoren najmoderniji centar za obuku policajaca u BiH

Dan policije ZDK: U Zenici otvoren najmoderniji centar za obuku policajaca u BiH

Povodom obilježavanja Dana policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona danas je u Zenici svečano otvoren jedan od najmodernijih centara za obuku policijskih službenika u Bosni i Hercegovini.

U Centar za obuku policijskih službenika, heliodrom, bazen, streljanu i druge popratne sadržaje ove ustanove koju će koristiti policijski službenici MUP-a ZDK do sada je uloženo osam miliona KM.

Među brojnim zvanicama prisutnima se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona čestitao Dan policije.

“Zgrada ispred koje stojimo garantuje da će svaki naredni dan biti dočekan u boljim uslovima za rad, s boljom opremom i boljim mogućnostima za obuku kako bi častan i odgovoran poziv obavljali što profesionalnije za dobrobit cjelokupne zajednice”, izjavio je u Zenici predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

On je kazao da je ovo prilika da se svi prisjete doprinosa koje su policijske jedinice diljem zemlje dale u odbrani BiH.

“Dužnost svih nas je da pamtimo to vrijeme i da se prisjetimo policajaca koji su položili život za odbranu domovine. Među njima je i 97 policajca iz ZDK. Njih se moramo zauvijek sjećati i moramo voditi brigu o statusu njihovih porodica”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je naglasio da jake, organizovane, opremljene, profesionalne i obučene policijske snage imaju ključnu ulogu u svakoj državi.

“Onako kako vojska brani granice i teritorijalni integritet zemlje u uslovima rata, tako vi u miru branite stabilnost, sigurnost, funkcionisanje institucija, mir građana odnosno vladavinu zakona”.

Bakir Izetbegović je istakao bitnost da policija uz održavanje javnog reda i mira, represiju i prevenciju kriminala i zaštitu osnovnih prava i sloboda poveća i osjećaj sigurnosti svih građana BiH.

Policijski komesar MUP-a ZDK Semir Šut je kazao kako je ovo projekt koji se realizuje jednom u 100 godina.

“Rijetko gdje ćete vidjeti kompaktne sadržaje i funkcionalno povezane aktivnosti. Projektni zadatak je dala naša uprava, nakon čega je izašao glavni projekt. Materijalnu podršku za realizaciju ovog projekta dobili smo od Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Miralemom Galijaševićem i ministrima bez kojih ovo danas ne bi bilo završeno”, kazao je Šut.

U sklopu centra nalaze se i magacinske prostorije, a u suterenu je smješten centralni arhiv u kojem će biti pohranjene sve informacije MUP-a ZDK za narednih deset godina.

“Ovo će promijeniti koncept obuke policijskih službenika, a predvidjeli smo nekoliko stvari za šta trenutno nemamo kapacitete, a to su heliodrom i staja za konje. I to smo napravili kako bismo u budućnosti mogli razvijati i proširivati kapacitete. Budućim generacijama ostavljamo projekt od kojeg će svi imati korist, a iz ovog centra će izlaziti profesionalni policijski službenici koji će zadovoljiti potrebe građana”, zaključio je Šut.

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Nikola Arsenić je izjavio da je zenička policija jedna od najprofesionalnijih policijskih uprava na prostoru Federacije BiH te da je neophodno bilo i da ima moderan centar za obuku.

Centar za obuku bit će dostupan i drugim policijskim jedincima u Federaciji BiH koje već imaju saradnju s MUP-om ZDK ili će je sklopiti u narednom periodu.

                                             Klix.ba